Gatekunstneren fra Vanse

Med spraybokser og sjablonger i verktøykassen, kan Alf Terje Hjelle dekorere det meste.

 – Jeg har alltid likt å tegne og være kreativ, sier Alf Terje, mannen bak Sprayandcut.

Han er utøver en kunstform som de fleste forbinder med rampete bygutter kledd i mørke hettegensere.

Street Art, eller gatekunst som det heter på norsk, defineres nemlig som ulovlig billedkunst anonymt sprayet eller malt på husfasader og andre steder i bymiljøer.

– DE FLESTE gatekunstnere har begynt på illegalt vis. Jeg ønsker å gå den snille veien, smiler Alf Terje.

Det har foreløpig resultert i kunst på lerret, postkasser, rullebrett og vegger innvendig og utvendig. Høydepunktet er foreløpig et prosjekt på Vanse skole, der Alf Terje ble invitert til å lage såkalt Stencil Art av fotografier av elever fra hvert av de sju klassetrinnene.

– Det er nokså enkelt. Jeg skjærer ut sjablonger av papir eller papp fra et utvalgt bilde. Deretter overfører jeg dette til en overflate – i dette tilfellet veggene på skolebygningen – ved bruk av spraymaling eller maling med rulle, forteller Alf Terje.

POSTKASSENE dekoreres med samme teknikk. 

– Jeg lager månen først. Så dekker jeg over den med en kopp og sprayer resten av postkassen med svart og mørkeblått. Deretter knipser jeg maling for å få stjernehimmel. Til slutt tar jeg en sjablong av Lista fyr og sprayer den på sammen med noe mørk skog, forklarer Alf Terje, og røper at etterspørselen etter postkasser med Street Art har vært veldig god.

Jeg har fått forespørsler helt fra Rogaland

Alf Terje Hjelle

– Spesielt på Lista har jeg solgt mange. Men jeg har fått forespørsler helt fra Rogaland, sier Alf Terje, som benytter dagene med turnusfri fra jobben på bildelfabrikken Aludyne til å lage kunst.

TIL BILDENE HAN maler på lerret, bruker han akrylmaling. Planeter og stjerner i universet går igjen som motiv. 

– Jeg har vært på flere lokale markeder med bildene mine, og solgt over all forventning. Men den store drømmen er å få muligheten til å utøve ordentlig gatekurs i bybildet – for eksempel på en stor vegg i Vanse eller Farsund, sier Alf Terje.

For kunstformen kan brukes på nær sagt alle typer bakgrunn.

– Jeg dekorerer hva som helst. Det finnes ingen grenser for hva jeg kan male på, så lenge malingen sitter. Det er bare å sende en bestilling, oppfordrer hobbykunstneren fra Vanse.

Det finnes ingen grenser for hva jeg kan male på, så lenge malingen sitter. Det er bare å sende en bestilling.

Alf Terje Hjelle